Fem tips när du ska skaffa nya sommardäck

Tiden går snabbt, och innan man vet ordet av är det vårväder. Då är det nog många bilägare som börjar fundera på att skaffa nya sommardäck till bilen – men det finns några bra tips att ha med sig i bakhuvudet för att du ska kunna spara pengar samtidigt som det ska bli så bra som möjligt.

Tips 1: Var ute i god tid

Många tänker inte på att skaffa sommardäck förrän det redan är dags att byta däck. Men det är inte det bästa du kan göra åt gällande priserna, då dessa går upp och ner efter hand som efterfrågan ökar och minskar. Du får allra bäst pris på sommardäcken i december och januari – sedan går de uppåt något, tills de är på sin topp kring maj. Prisskillnaden är i genomsnitt cirka 60 kronor, men skiljer sig beroende på både återförsäljare och däck. Om du då vill ha fyra däck blir detta totalt en ökning på cirka 240 kronor – pengar som du kan spara in genom att inte vänta.

Tips 2: Köp fler sommardäck än du tror du kommer att behöva

Genom att investera i fler sommardäck än bara de fyra du behöver under lågsäsong kan du spara pengar om du senare skulle behöva byta ett, så att du inte behöver köpa ett nytt under högsäsong för högre pris. Det är inte oöverkomliga summor pengar, särskilt om du enbart behöver köpa ett enda däck, men ändå något som man hellre lägger på annat.

Tips 3: Undvik begagnade däck

Vissa tror att det kan vara en bra idé att köpa begagnade däck för att på så sätt spara in lite pengar. Detta rekommenderas inte då begagnade däck redan har utsatts för en del slitage. Du kan inte veta hur mycket de har varit med om, och kan alltså sedan behöva köpa nya däck igen att byta dem mot och därmed i slutändan inte spara några pengar över huvud taget.

Tips 4: Däck är en investering

För dig som kör bil regelbundet är bra däck något viktigt. Att inte slänga bort pengar i onödan betyder inte att du ska ta billigaste möjliga däck, utan se till så att du faktiskt får bra däck som håller för de förhållanden som de kommer att utsättas för och som inte slits ut omedelbart.

Tips 5: Se även till att du har däck inför vintern

Kanske var du för sent ute för att till fullo dra nytta av det första tipset om att skaffa sommardäck i god tid – men av erfarenheten blir man vis. Se därför till att du i god tid skaffar vinterdäck till vintern om dessa behöver bytas ut, så att du inte hamnar i samma situation igen i slutet av året. Precis som sommardäcken är dessa billigast i december och januari, men når inte sitt högsta pris förrän omkring oktober, vilket ger dig något mer svängrum om du läser detta under våren eller sommaren.