Vanliga skador att akta sig för inom bilsport

Idag är det många privatpersoner som engagerar sig inom bilsport som hobby. Man kanske inte tycker att bilsport är särskilt fysiskt krävande, det är ju bilen som gör allt jobb. Men sanningen är den att alla former av bilsport kräver en förare som är i väldigt bra form. Att tävla i höga hastigheter kan nämligen vara väldigt krävande för kroppen. När adrenalinet pumpar och man kör över 250 kilometer per timme krävs det att man är i bra hälsa. Annars finns risken för svåra skador, exempelvis om man får en hjärtattack mitt i tävlingen. Lider du eller någon du känner av skador relaterade till bilsport kan du gå in på sidan https://idrottsskadespecialisterna.se/, där du har möjlighet till hjälp av professionella skadespecialister för din rehabilitering. I den här artikeln kommer några av de vanligaste skadorna förknippade med bilsport att redogöras för, så att du vet vad du behöver tänka på rent fysiskt om du tävlar eller funderar på att tävla inom sporten.

Axelskador

Med dina armar på ratten är det lätt hänt i högre hastigheter att du skadar axeln, eftersom dina armar är låsta i position medan resten av din kropp skjuter iväg. Många professionella atleter inom bilsport har kroniska problem med axeln efter upprepad trauma under körningen. Det är även lätt hänt att man skadar axeln under en bilkrock. Bilsport har med åren blivit allt säkrare, men det förekommer ändå krockar ibland. Oftast kommer förarna undan med bara några blåmärken, men ibland kan det bli mycket allvarligare skador. Chase Elliot är en atlet som skadade sin axel svårt vid en kollision med kollegan Jamie McMurray under en tävling år 2018.

Huvudtrauma

Huvudtrauma är något man behöver oroa sig för i alla former av bilsport, men främst om man är nascarförare. Detta eftersom den enda barriär de har mellan huvudet och vägen är en hjälm. Man kan få huvudtrauma genom kollisioner, men även om man har dålig form när man kör. Om man inte har styrkan och fokuset att hålla huvudet stadigt under höga hastigheter är det lätt att skada sig. Det är ännu en anledning till att det är så viktigt att vara i bra form som förare, man måste ha styrkan att kämpa mot g-krafterna.

Ryggskador

Hamnar man i en kollision när man kör baklänges kan man utsätta ryggen för över 50 g-krafter. Många tävlingsinriktade bilar idag är designade att underlätta i denna typ av kollision, men det är ändå väldigt smärtsamt och utgör en stor risk för svårare ryggskador. Har man väldig otur kan en bit av suspensionen gå sönder under en sådan kollision och orsaka köttsår. Upprepad trauma på ens rygg kan leda till mycket värre problem när man väl åldras, så det gäller att ta hand om sin rygg.

En säkrare framtid

Trots att bilsport kan tyckas vara en väldigt läskig eller farlig sport om man ser på riskerna inblandade, är det en sport som utvecklas och blir säkrare med varje år. Antalet olyckor idag är bara en bråkdel av antalet som fanns några årtionden tillbaka, om man kollar på exempelvis Carroll Shelbys era. Köper man sig en säker bil och är varsam om sin kropp så kan man ändå engagera sig inom bilsport utan problem.