Bilevent som är värda ett besök

För en del av oss är bilen så mycket mer än ett transportfordon, och för oss som gillar att titta på snygga bilar, utbyta erfarenheter och träffa likasinnade finns det en rad bilevent att välja mellan. För många av oss finns det en charm i att åka en bit för att ta sig till eventet och därför har jag här utgått från speciella events och inte från någon specifik geografisk punkt.

För dig som gillar bilevent eller andra sociala sammankomster, har magnetevents.se en användarvänlig sida där du själv kan skapa ett event. Där skulle du kunna skapa ett event och bjuda in folk, till och med ta betalt.

Nedan har jag listat ett par roliga event som bör locka de flesta bilentusiaster på ett eller annat sätt. Håll till godo:

  • Bilsport Performance & Custom Motor Show. På Elmia i Jönköping samlas tusentals bil- och mc-intresserade runt påsk varje år. Här hittar du både jänkare, historiska fordon, moderna gatbilar, lastbilar och i år satsas det lite extra på motorcyklarna. Det finns till och med de som ser det som ett måste att ha besökt detta event åtminstone en gång i livet. Så har du möjlighet och inte varit där tidigare, rekommenderas det att du tar dig tid för ett besök.
  • Power Big Meet. Även här har vi en stor veteranbilsträff med många år på nacken. Den ägde tidigare rum i Västerås, men för några år sedan flyttades den till Lidköping. Här hittar du finbilscruising, camping och genuin stämning. Olika tävlingar anordnas vanligtvis och för många i området hör Power Big Meet sommaren och semestern till, då den är i juli.
  • Västerås Summer Meet. Här har vi en relativt ny spelare som snabbt blivit väldigt omtyckt. Det kan vara värt att nämna att framgången kanske inte är helt otippad då träffen uppkom efter att Power Big Meet beslutat sig för att lämna Västerås. Även denna träff är i juli och den har till och med infallit på samma datum som storkonkurrenten Power Big Meet, så här gäller det att kolla kalendern och välja.
  • Vallåkraträffen. Vallåkra ligger mellan Helsingborg och Landskrona och på Enoch Thulins flygfält har man arrangerat den kända träffen sedan 1982. Vallåkraträffen, som äger rum den tredje helgen i augusti, är i första hand ämnad för stylade och ombyggda bilar och under 2000-talet har man haft mellan 15 000 och 20 000 besökare per år.
  • Nostalgifestivalen Vårgårda. Detta är en sommarupplevelse för dig som verkligen uppskattar 50-talet och rockabilly i allmänhet. Utöver veteranfordonsträff finns här även en retromarknad, femtiotalstivoli, tävlingar och livemusik.

Därutöver finns det många lokala träffar och motorcaféer även på mindre orter, eller mer inriktade bilevent såsom exempelvis Bimmers of Sweden (ett stort event för BMW). För lokala träffar kan du enkelt höra dig för med likasinnade, så är chansen stor att du får goda tips. Om du däremot är beredd att utforska landets bilevent i samband med en längre roadtrip, så kan det löna sig att söka i bilrelaterade forum och artiklar på internet.

Jag hoppas att du fått lite inspiration och uppslag om kommande bilevent i vår och sommar, och önskar dig en härlig biltur vart än vägarna bär.