De Snabbaste Bilarna i Världen

Pulsen är på max. Innanför hjälmen rinner svetten från pannan ner i dina ögon – och varje millisekund kräver ditt absoluta fokus. Ett misstag kan betyda vinst eller förlust, och ett snedsteg kan betyda liv eller död. Racing har lockat storpublik sedan bilens födelse, och idag är det en hypermodern sport med enorm konkurrens och massiv omsättning. De största serierna i världen stavas Formel 1, IndyCar, NASCAR, och FIA World Rally Cross Championships. Varje gren inom motorsporten har sin charm, men en sak har de alla gemensamt: förare och fordon måste vara ett. Att tävla i motorsport kräver enorm koncentration, och det är få som har vad som krävs. De flesta av bilracing-serierna tävlar året runt, på banor runt om i hela världen. Att mentalt orka ladda om och fokusera på nästa race är en konst som tar år att bemästra – och att kunna tänka klart när man bilen flyger fram på raksträckan i över 300 km/h är knappast något man lär sig, det är en medfödd talang.

Formel 1: motorsportens finrum

Racing-sporten med högst snitthastighet är Formel 1. Med all säkerhet har du någon gång hört om F1, en av de farligaste sporterna på jorden, och den cirkus som reser världen runt för att visa upp förare och fordon på den absoluta frontlinjen för fysisk och mekanisk prestanda. Flera av tävlingarna arrangeras inne stadens kärna, vilket formula-1höjer intensiteten än mer. F1 kördes första gången 1950, och har körts i 67 säsonger sedan dess. Nuvarande biltillverkare är Mercedes, McLaren, Ferrari, Renault, Sauber, Aston Martin, och Honda. Varje säsong innehåller ungefär 20 tävlingar, och förarna får poäng baserat på hur högt de placerar sig. När säsongen är slut så summeras alla poängen och en världsmästare koras. Den senaste världsmästaren var Lewis Hamilton, som kör för Mercedes. De senaste säsongerna har Sverige haft en förare med i Formel 1, i form av Marcus Eriksson som kör för Sauber. Marcus körde tidigare Formel 3, en underdivision till Formel 1, där han var en av de största stjärnorna.

FIA World Rally Championship

I Sverige är det större fokus på rally-racing än Formel 1. Världens största rallyserie heter FIA World Rally Championships, vilket är rallycross-VM helt enkelt. Rally-VM körs nästan enbart off-road, det vill säga utanför asfalterade vägar. Ofta är det en fråga om racing på landsvägar belagda med jord, grus, eller snö, eller på improviserade rutter som lagts specifikt för en tävling. Tävlingarna hålls runt om i hela världen, men majoriteten anordnas i Europa. Varje tävling delas upp i 15-25 delar, där varje förare försöker köra banan så snabbt som möjligt. Tiderna läggs sedan ihop och en slutsegrare koras. Många svenska förare har placerat sig högt upp i resultatlistan sedan tävlingens första säsong 1973, men den mest framgångsrike föraren genom tiderna är Sebastien Loeb från Frankrike, som vann 9 titlar i rad under åren 2004 till 2012. Nuvarande biltillverkare som är med i FIA WRC är Toyota, Volkswagen, Hyundai, Citroen, och Ford. Regerande mästare är Sebastien Ogier, även han från Frankrike, och han kör för Ford. Han har vunnit 5 titlar i rad sedan Loeb valde att sluta, och dominerat sporten fullständigt.