Enclosed Wheel Racing

Inom världen av bilracing finns det två huvudsakliga typer av tävlingsbilar: bilar där karossen täcker hjulen och bilar där hjulen är helt exponerade. Det finns inte någon bra svensk term för dessa olika typer av tävlingsbilar, istället använder vi oss av de engelska termerna ”open wheel racing” och ”enclosed wheel racing”. När man talar om open wheel racing och enclosed wheel racing är det främst banracing man talar om. En Top Fuel Dragster har exponerade hjul, men få kallar denna typ av bil för en open wheel racer.

Open wheel racing sker främst på asfalt och den allra kändaste klassen inom open wheel racing är formel 1. Det finns också flera andra klasser, till exempel formel 3, formel Renault och formel Ford. Även gokart kan ses som open wheel racing. Open wheel racing är dock en mycket marginell företeelse jämfört med enclosed wheel racing. Inom enclosed wheel racing finns det massvis av olika bilar som tävlar i flera olika klasser på väldigt olika typer av banor med olika underlag.DTM-1

Banracing

Banracing är ett samlingsnamn för biltävlingar som utförs på asfalterade banor. Inom banracing finns det många olika klasser. De långsammaste banracingbilarna är vanliga småbilar som trimmats och modifierats för att gå fortare. Exempel på en sådan klass är Renault Clio Cup. Mer professionella tävlingar med modifierade standardbilar är klasser som STCC, som är den snabbaste och mest professionella klassen för denna typen av bilar i Sverige. Ännu mer professionell är BTCC som är den brittiska motsvarigheten till STCC, men de snabbaste av denna typ av bilar är de tyska DTM.

Sportvagnsracing

En annan typ av enclosed wheel racing på asfaltsbana är sportvagnsracing. Här går det aLe-Mans-24h-Racett hitta allt från klubbtävlingar för till exempel Ferraribilar till tävlingar med sportvagnsprototyper som ofta har högre toppfart än till och med formel 1-bilar. Gemensamt för sportvagnsracing är att tävlingarna ofta är långdistanslopp där man tävlar under 3, 6, 12 eller 24 timmar och där förarbyte, tankningar och smärre reparationer i depån är en del av tävlingsmomentet. Den mest kända av denna typen av tävlingar är Le Mans 24-timmars tävling.

Andra underlag

Ett par olika typer av enclosed wheel racing sker på både asfalt och på grus, rally och rallycross. I rally tävlar modifierade standardbilar på avlysta allmänna vägar, dessa vägar kan vara antingen grusvägar eller asfalterade vägar. I rally kör bilarna en och en och man tävlar mot klockan. Förarna kör ett antal specialsträckor och den som fått den lägsta sammanlagda tiden vinner. I rallycross tävlar bilar mot varandra på riktiga tävlingsbanor där delar av banan är asfalterad och delar av banan är av grus.

Offroad

Offroad är ett samlingsnamn på biltävlingar där man tävlar på riktigt uselt underlag. Inom vissa typer av offroad handlar det inte om att komma i mål först eller att komma i mål på bäst tid, utan det handlar om att överhuvudtaget lyckas ta sig i mål. Banan kan i denna typ av tävlingar bestå av ett stenröse och den som lyckas ta sig till toppen vinner. Större internationella offroad-tävlingar påminner mycket om rally med den skillnaden att vägarna är mycket sämre eller ibland helt obefintliga.